Parlem d’alcohol

Els alumnes de batxillerat ja tenim una certa edat, i molts de nosaltres segurament ja hem begut. És per això que des de la tutoria de l’escola s’ha pensat que fer una xerrada sobre l’alcohol és una manera d’informar-nos sobre els perills del consum . No és a les mans dels professors o dels pares que els alumnes no beguem o deixem de fer-ho, però el que poden fer és conscienciar-nos per tal de de fer-ne un consum responsable i que siguem conscients de les conseqüències que comporta tant a llarg com a curt termini.

És per això que una representant de la fundació Alcohol i Societat va venir  a l’escola a informar-nos sobre els riscs i les conseqüències que comporta beure alcohol.

Al llarg de  la xerrada ens van explicar que en els menors d’edat, qualsevol consum d’alcohol es considera abusiu. Com mes aviat es comenci a consumir alcohol, més probable és que apareguin alguns problemes i és més probable desenvolupar alcoholisme. El cos d’un menor d’edat no està físicament tan preparat per assimilar l’alcohol com el d’un adult. La llei no permet que consumim, ni prenguem begudes alcohòliques fins als 18 anys. El consum de l’alcohol interfereix en la capacitat per conduir. A més, interfereix en el creixement, la nutrició i el desenvolupament de la personalitat: redueix les capacitats d’ aprenentatge, les habilitats socials i intel·lectuals, la sexualitat… També afecta  l’autonomia de criteris i  la independència.

Hi ha persones més tolerants que d’altres. La tolerància és l’adaptació de l’organisme a una substància, en aquest cas l’alcohol, de manera que cada vegada necessita consumir-ne més quantitat per sentir els mateixos efectes que abans tenia amb menor quantitat. A cada persona el pot afectar de manera diferent la mateixa quantitat d’alcohol; l’alcoholèmia augmenta en relació amb el volum d’alcohol ingerit i segons la graduació de la beguda. La graduació és el percentatge d’alcohol pur que conté, la seva concentració per 100 ml.

L’abús de l’alcohol a llarg termini pot provocar síndrome d’abstinència, el conjunt de síndromes (vòmits, taquicàrdia, tremolors…) que apareixen quan una persona que està acostumada a ingerir grans quantitats d’alcohol deixa de fer-ho de forma brusca. Pot donar problemes hepàtics, deteriorament del sistema nerviós central, trastorns de la personalitat, provoca problemes familiars, laborals i socials.

També es pot produir la intoxicació alcohòlica, que és un consum abusiu d’alcohol en un curt període de temps que fa arribar a certa concentració d’alcohol en sang. Alguns símptomes d’aquest son la dificultat de coordinació, la dificultat de mantenir l’equilibri, risc de coma etílic, familiaritat excessiva, visió doble o borrosa, llenguatge alterat.

Algunes d’aquestes informacions ens van impactar força, i ara tots sabem quins són els riscs de beure alcohol. Quan una persona beu, està acceptant la responsabilitat de tots els seus actes i el que comporten. Cadascú és responsable de les seves accions.

05-Alcohol

El dilluns 8 de gener vam tenir la segona sessió sobre el consum de l’ alcohol, aquest cop amb exemples més pràctics i propers.

La voluntària del centre Alcohol i Societat ens va informar de  la quantitat màxima permesa d’alcohol amb  què un conductor pot pot dirigir un vehicle segons els anys que porta conduint, i tot seguit per tal de fer-nos-en una idea ens ho va representar amb gots aigua. També ens informà i ens va fer visible l’equivalència de cada copa: un xopet, una  copa de combinat i una  canya equivalen a una gerra de cervesa, una copa de vi i una copa de destil·lat: és impactant perquè sovint, quan veiem un got gran, pensem que conté molt d’alcohol, però en realitat, pot contenir-ne la mateixa quantitat que un xopet. Tinguem-ho present: la mida, enganya!

03-Alcohol

Per acabar la sessió vam fer un joc per grups per valorar  què ens havia  quedat més present; una  sana competència ens va empènyer  a estar molt atents per guanyar-lo i tancar així unes sessions informatives molt profitoses.

Eugenia Rey

Anuncios