La música i els joves

El dia 22 de novembre va ser santa Cecília, que és patrona de la música. A l’ escola se celebrava durant tota la setmana, però aquest any no n’hem sentit ni parlar, i és que a batxillerat ja no tenim l’ assignatura de música.

De petits, al parvulari, ens passàvem el dia cantant cançons, a primària teníem hores a la setmana on ens donaven instruments de percussió com els bastons, el triangle, la caixa xinesa, la pandereta, etc. i a partir de 4t de primària ens ensenyaven a tocar la flauta dolça i fèiem un mínim de llenguatge musical. A l’ ESO, l’ assignatura ja era quadrimestral, i ens ensenyaven història musical i també cantàvem, però a 4t d’ESO ja vàrem perdre l’ oportunitat de fer música al col·legi més enllà de “la banda”, i ara, a batxillerat ja no hi queda res.

headphones_installation_music_104587_1366x768

Però, quin és el contacte que persisteix entre els alumnes de batxillerat i la música? Sense gaires miraments el primer que se’ns vindria al cap seria la ràdio, You Tube i Spotify. Els joves ens passem el dia amb el auriculars a les orelles; quan anem al col·legi, fent esport, quan estudiem, quan dinem, abans d’anar a dormir, amb els amics, en el tren, quan sortim del col·legi, en el gimnàs. Tot el dia escoltant els mateixos temes, els mateixos autors, lletres semblants, melodies repetitives. Aquest és, en molts casos, l’únic contacte que tenim amb la música. L’electrònica, el reggeaton, l’electropop i R&B són els gèneres més sol·licitats pels joves, ja no ens remuntem en els clàssics; Bach, Vivaldi, Elgar, Mozart, Tchaikovsky, Chopin, Hendel, Dvorak, ens sonen a prehistòric i no sabríem distingir un oboè d’un fagot, seguim les tendències; Justin Bieber, Coldplay, Nicky Jam, Enrique Iglesias, els instruments més comuns, la guitarra (elèctrica, acústica o clàssica), el piano, algun violí, per no mencionar la taula de barreges entre altres “instruments” electrònics.

Aprofitant el dia de la patrona us proposem una reflexió; és important que col·laborem  a que perduri  la cultura musical clàssica o la música actual serà la cultura musical dels anys següents?

Digues la teva en els comentaris i contesta l’enquesta que trobaràs a continuació per saber la relació dels alumnes de batxillerat amb la música.

Enquesta.

Lluc Escuder

Anuncios